Chemie en de coronacrisis

Veel chemie is onzichtbaar. Hoe noodzakelijk de chemie is in het dagelijks leven is voor veel mensen niet bekend, maar chemie is overal: bijvoorbeeld in meubels, verpakkingen, batterijen, kleding en in je mobiele telefoon. In de corona crisis heeft de chemie zich vol ingezet om steun te bieden aan onze veiligheid en gezondheid. Veel producten uit de chemie waren nodig, juist voor het bestrijden van de crisis, denk aan handgels, mondkapjes, plastic schermen en beschermende kleding voor zorgmedewerkers. Hier zit allemaal chemie in. Hier enkele voorbeelden hoe de chemie in Nederland tijdens de coronacrisis heeft bijgedragen:

https://assets.vnci.nl/p/32768/Mondkapje_chemie.jpg

De chemie van het mondkapje

Kunststofvezels, polyester, polypropyleen - er komt heel wat chemie kijken bij de productie van een mond-neusmasker. Chemie Magazine ging op onderzoek uit.

https://assets.vnci.nl/p/32768/Telegraaf%20Nouryon%20VNCI.jpg

Hoofdrol chemie bij aanpak coronacrisis

In De Telegraaf verscheen een artikel over de bijdrage van de chemie bij het bestrijden van COVID-19. Directeur Nouryon Nederland Egbert Henstra en VNCI-directeur Manon Bloemer vertellen hoe de chemische industrie in Nederland razendsnel geschakeld heeft in de coronacrisis. De sector is hofleverancier van de belangrijkste stoffen voor producten die nodig zijn om de zorg en de anderhalvemeter-samenleving te laten functioneren.

https://assets.vnci.nl/p/32768/CeC-01.jpg

Chemische industrie levert cruciale bijdrage aan oplossen coronacrisis

De coronacrisis heeft impact op ons allemaal. Het effect op de gezondheid van velen is groot, wat een enorme druk geeft op de zorgsector”, zegt Feike Sijbesma, tot voor kort CEO van Koninklijke DSM en nu door het kabinet benoemd als speciaal gezant in de strijd tegen corona. “Om dit enigszins te beheersen en de piekeffecten te dempen hebben vele landen, ook Nederland, maatregelen genomen die een groot effect hebben op de economie en het leven van ons allen. De langetermijneffecten zijn nog niet makkelijk in te schatten. Wel is al duidelijk dat de crisis zijn sporen zal gaan nalaten.” Hieronder een aantal uitgelichte voorbeelden uit het interview. Voor het volledige interview zie Chemie Magazine.

https://assets.vnci.nl/p/32768/CeC-02.jpg

Productie handontsmettingsmiddel

Meteen na het uitbreken van de pandemie startte Dow met de productie van desinfecterende middelen, onder meer in Duitsland en België, en stelde deze belangeloos beschikbaar aan de gezondheidsautoriteiten. Ineos, dat de twee basisingrediënten voor hand sanitizers maakt, breidde in Duitsland en in Engeland in korte tijd de productie uit om de tekorten aan te vullen. Ook BASF leverde een bijdrage. In Frankrijk paste Arkema een productielijn aan en in Zwitserland nam Huntsman de handschoen op. Croda International doneerde voldoende glycerine om vijf miljoen flessen handontsmettingsmiddel te produceren. De glycerine in handdesinfectie helpt de handen te beschermen tegen de uitdrogende effecten van andere ingrediënten, zoals alcohol.

In Nederland zette DSM, in samenwerking met Avandis, op zijn productielocatie in Waalwijk razendsnel extra productiecapaciteit op. BASF Heerenveen schonk desinfectiemiddel aan de huisartsenposten en Friese huisartsenpraktijken.

https://assets.vnci.nl/p/32768/CeC-03.jpg

Donatie persoonlijke beschermingsmiddelen

Vele chemiebedrijven hebben persoonlijke beschermingsmiddelen uit hun eigen voorraden geleverd aan zorginstellingen. Zo doneerde SABIC in Geleen 3200 FFP2-maskers, handschoenen, overalls en veiligheidsbrillen aan het Maastricht University Medical Center. SABIC in Bergen op Zoom doneerde bijna 3000 persoonlijke beschermingsmiddelen aan de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, die de materialen beschikbaar stelde aan de eerstelijnsverzorgenden. “Geweldig dat een bedrijf als SABIC hierin ook zijn verantwoordelijkheid neemt”, zei Theo Weterings, voorzitter van de veiligheidsregio. Dow Benelux in Terneuzen reageerde op een oproep van ZorgSaam, het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes en de Veiligheidsregio om Zeeuwse artsen en hulpverleners van mondkapjes te voorzien, met de levering van 1500 mondkapjes. Dow Dordrecht doneerde 100 beschermende pakken aan het Dordrechtse Albert Schweitzer Ziekenhuis.

https://assets.vnci.nl/p/32768/Cec-04.png

3D-printing voor beschermingsmiddelen

3D-printing is een techniek die momenteel goed van pas komt. Het Limburgse Zuyderland Medisch Centrum had voor het behandelen van coronapatiënten dringend behoefte aan minstens tweehonderd verbindingsstukken om snorkelmaskers te kunnen aansluiten op een filtersysteem. Medewerkers van Zuyd Hogeschool hebben vervolgens in samenwerking met Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) en lokale bedrijven (RepRapUniverse, Achatz Industries, BLACKBELT 3D en colorFabb) binnen 72 uur ruim driehonderd hulpstukken geprint.

Shell leverde honderd speciale opzetstukken voor beschermende gezichtsmaskers aan het medisch personeel van het Haaglanden Medisch Centrum. De onderdelen zijn met 3D-printers van het Shell Technology Center geproduceerd. “Het is niet meer dan logisch dat we deze techniek inzetten in strijd tegen het coronavirus”, aldus Ron van Wolferen, verantwoordelijk voor 3D-printing bij Shell.

Coronahandreiking helpt bedrijven met veilig en gezond werken

Werkgevers en werknemers hebben gezamenlijk een generieke handreiking ontwikkeld die bedrijven helpt om gezond en veilig te werken. Deze handreiking is ook afgestemd met de Inspectie SZW. Met de adviezen en richtlijnen kunnen bedrijven maatregelen nemen om het risico op besmetting met het coronavirus binnen hun bedrijven tegen te gaan.

https://assets.vnci.nl/p/32768/Yara_350-250(2).jpg

 Bijzondere coronaproof onderhoudsstop bij Yara

Yara Sluiskil is een chemiebedrijf dat behoort tot de zogenaamde vitale sectoren. In de afgelopen maanden is door een internationaal team ervaringsdeskundigen op het gebied van coronamaatregelen de gehele onderhoudsstop kritisch onder de loep genomen en waar nodig aangepast.